Santa Eugènia i el treball col•laboratiu per combatre la crisi

Informe provisional Santa Eugènia [ pdf ]
per Helena Cruz

P1060743El barri gironí de Santa Eugènia és fronterer amb el municipi de Salt, amb el qual forma un continu urbà on no es distingeixen els límits municipals. Fins fa cinquanta anys era un petit municipi independent que va patir els creixements urbans de Girona dels anys seixanta, acollint gran part de població immigrada del sud de l’Estat. La manca de planificació urbana d’aquella època feren que experimentés canvis profunds que van marcar el seu futur: passà a ser un barri amb una altíssima densitat de població, hi escassejaven les zones verdes i el seu element més emblemàtic, el Pont del Dimoni que l’unia amb el barri de Sant Narcís, fou desmuntat pedra a pedra i emmagatzemat.

Les polítiques urbanístiques de les darreres dècades han procurat remeiar els dèficits urbans heretats: nous creixements urbans al llarg dels noranta amb dotació de nous equipaments i la forta inversió de la Llei de Barris, amb la reforma d’importants nous espais públics, han comportat millores significatives.

L’antiga independència i la reivindicació de reconstruir el pont han vertebrat un fort sentiment identitari entre els eugenials, si bé avui la majoria de veïns han nascut fora del barri. Precisament, a finals dels anys noranta i durant la bombolla immobiliària part de la població marxà i al mateix temps arribà població estrangera atreta pels preus dels habitatges. Avui representen el 36% de població, quinze punts per sobre la ciutat de Girona.

Santa Eugènia gaudeix d’un teixit social molt organitzat i que des de mitjans dels anys noranta ha treballat per la convivència i la cohesió social. Aquest mètode de treball col·laboratiu, forjat a les escoles, ha anat creixent i articulant cada vegada més associacions, fins a crear-se la Mancomunitat d’entitats de Santa Eugènia-Can Gibert. En gran part ha estat gràcies al Centre cívic del barri: Can Ninetes és un equipament central i catalitzador que actua com la plataforma de la vida associativa del barri.

Avui, Santa Eugènia, combat i resisteix a les polítiques d’austeritat gràcies al treball conjunt entre les entitats i l’administració. El repte que es presenta és el manteniment dels espais de col·laboració que han funcionat fins l’actualitat entre els serveis públics i les iniciatives ciutadanes.

………………….

Descarregar Informe provisional Santa Eugènia [ pdf ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s