Salt: autogestió ciutadana davant la crisi

Informe provisional Salt [ pdf ]
per Helena Cruz

Salt (19)Salt és un petit poble agrícola que amb la instal·lació de les primeres fàbriques tèxtils començà a rebre onades immigratòries que han caracteritzat el seu esdevenir. Primer, amb la creació del barri El Veïnat al voltant de la fàbrica Coma Cros; després, amb la construcció del Sector Centre per l’arribada de població andalusa i extremenya als anys seixanta. La tercera, procedent de països subsaharians i magrebins, s’inicià ja abans de la bombolla immobiliària, i es produí al Sector Centre, d’on moltes famílies que s’ho podien permetre havien marxat. La configuració urbana de Salt, tant lligada a l’arribada de nous habitants, ha marcat significativament la composició social, les identitats i els paisatges del municipi.

Els canvis sociodemogràfics viscuts les darreres dècades han estat difícils de digerir: entre l’any 2000 i 2012 hi hagué un increment de més de 10.000 persones estrangeres, passant del 6% al 41% de la població i avui al municipi hi ha 84 nacionalitats. Difícilment es podia estar preparat per acollir l’arribada de forma massiva de nova població immigrant i l’impacte directe sobre la qualitat dels serveis públics, la cohesió i la identitat ha estat evident. L’estructura administrativa dèbil (una rèmora des de la independència de Girona) no ha crescut de forma proporcional a les necessitats i noves demandes, i s’ha vist encara més perjudicada amb l’arribada de la crisi. Alhora, i a causa de les dificultats de cohesió social entre les diferents comunitats, s’han produït situacions de competència entre “autòctons” i “estrangers”, provocant en alguns episodis un clima d’hostilitat o provocant conflictes de caràcter xenòfob.

L’impacte de la crisi és molt evident al municipi (4.000 famílies depenen del Centre de Distribució d’Aliments), i ha afectat especialment a la població immigrada (al Sector Centre el 40% està a l’atur). Des de la ciutadania han emergit xarxes d’ajuda solidària i s’han organitzat diverses reivindicacions per l’activació de serveis públics, com l’autoconstrucció d’una escola o l’autogestió d’un ateneu d’entitats.

L’administració i altres entitats i fundacions dedicades al tercer sector han mirat de fer front als problemes del municipi amb múltiples plans i amb finançament extraordinari. Tanmateix, una planificació integral i sostinguda en el temps -per poder resoldre els problemes de convivència i d’exclusió social i crear espais de relació i de treball conjunt amb la ciutadania- encara és el repte pendent.

………………….

Descarregar Informe provisional Salt [ pdf ]

3 pensaments sobre “Salt: autogestió ciutadana davant la crisi

    • Gràcies, debatstreballsocial, per l’interès. Efectivament, els informes són provisionals i queda feina per fer. En les properes setmanes, farem més entrevistes, i esperem poder fer una sessió de devolució i de contrast dels resultats amb els agents del territori, per detectar possibles mancances, aspectes a corregir, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s