Rocafonda-El Palau: Mataró i el repte de superar la ciutat trencada

Informe final Rocafonda – El Palau [ pdf ]
per Nicolàs Barbieri

foto post informeRocafonda i El Palau són dos barris de Mataró densament poblats, amb problemes de qualitat constructiva dels edificis (molts sense ascensor), carrers angostos, voreres estretes i, fins fa poc temps, manca d’equipaments i d’infraestructures.

Tots dos neixen a la dècada de 1950 amb l’arribada de persones immigrades sobretot del sud de l’Estat, així com de població de la ciutat que cercava nous habitatges. La seva trajectòria està marcada per la construcció sense planificació i ordenació de les institucions, però també per l’urbanisme especulatiu dels anys de la bombolla immobiliària (2000 – 2007). Durant aquesta època, bona part dels habitants de Rocafonda i El Palau van decidir marxar a viure a altres indrets de la ciutat. Alhora, aquests barris van experimentar l’arribada de població d’origen immigrant, sobretot (encara que no exclusivament) del nord d’Àfrica. És en aquest moment quan emergeixen els reptes d’evitar l’aïllament social i cultural i de gestionar la convivència. Segons les darreres dades disponibles de l’Ajuntament de Mataró, el 32% dels habitants de Rocafonda i el 38% d’El Palau van néixer fora de l’estat espanyol, el doble del percentatge del conjunt de Mataró.

En definitiva, si la situació dels barris era ja de vulnerabilitat a l’inici de la bombolla immobiliària, la seva segregació s’accentua durant la darrera dècada. Segons dades de l’Ajuntament de Mataró, la taxa d’atur estimada actual en aquesta zona de la ciutat és del 33,38%. Entre la població estrangera, aquesta taxa puja fins el 42,2%.

Ara bé, Rocafonda i El Palau també evidencien la potencialitat (i les limitacions) de dos elements de gran interès per aquest estudi: d’una banda, les polítiques de rehabilitació integral, desenvolupades durant la dècada de 2000 en el marc del Pla Integral de Rocafonda-El Palau (Llei de Barris); d’altra banda, la tradició associativa i participativa, que ha generat respostes significatives per als reptes del barri, en alguns casos aprofitant sinèrgies positives entre persones i organismes de l’administració municipal. S’han desenvolupat així diferents tipus d’iniciatives amb l’objectiu de lluitar contra l’estigmatització, mantenir l’obertura del barri i construir una identitat comuna. Iniciatives, però, que han tingut dificultats significatives per fer front a problemàtiques de caire estructural i global. Tot plegat s’analitza amb més deteniment en l’informe que adjuntem a continuació.

………………….

Descarregar Informe final Rocafonda – El Palau [ pdf ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s