Pardinyes: millores urbanes, heterogeneïtat social i efectes de la crisi

Informe final Pardinyes [ pdf ]
per Andreu Camprubí

DSCF0807

El barri de Pardinyes és un barri amb una historia similar a la d’altres barris catalans: va passar de ser una partida rural a un barri industrial durant la primera meitat del segle XX; va rebre immigració interior a partir dels anys 50; aquesta immigració primer va habitar cases d’autoconstrucció i després promocions d’habitatge social.
El barri ha patit una desconnexió física i simbòlica de la resta de la ciutat al quedar darrera les vies del tren i tenir poques vies d’accés.

En el seu cas específic, la bombolla immobiliària de primers dels 2000 hi va portar molta població jove de classe mitja de la resta de la ciutat, atreta per uns bons serveis, fruit d’una política d’inversió pública sostinguda en el temps, i una connexió creixent amb la resta de la ciutat ateses les millores urbanístiques en les vies de comunicació.

Pel que fa als efectes de la crisi, tot i presentar millors indicadors que d’altres zones de la ciutat i no tenir factors específics de vulnerabilitat, no es poden negar els impactes, materialitzats en tancament de comerços, augment de l’atur (especialment punyent el de llarga durada que comporta pèrdua de prestacions), pisos buits, ocupacions i un augment de demandes d’aliments i d’ajudes socials d’urgència. A més, la finalització del Pla Educatiu d’Entorn ha comportat una pèrdua de recursos destinats als infants.

Per fer front a la crisi, el barri disposa d’una associació de veïns i veïnes molt potent i amb llarg recorregut que aglutina nombroses entitats i associacions, un banc d’aliments del barri, i iniciatives ciutadanes que supleixen les mancances institucionals. Aquestes iniciatives són majoritàriament de caire caritatiu i, per tant, amb poc poder transformador, tot i haver-n’hi d’altres amb un caràcter més proactiu. Tot això s’explica amb més detall en aquest informe.

………………….

Descarregar Informe Final Pardinyes [ pdf ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s