Ciutat Meridiana: la resistència d’un barri marginat

Informe provisional Ciutat Meridiana [ pdf ]
per Ismael Blanco

2013-07-23 19.13.13Ciutat Meridiana és un barri del districte de Nou Barris de Barcelona situat a l’extrem nord de la ciutat. Encaixat entre els forts pendents de la serra de Collserola, el polígon industrial de Can Cuyàs i diverses infraestructures viàries (autopistes i línies de ferrocarril), forma part, juntament amb els barris de Torre Baró i de Vallbona, de l’anomenada Zona Nord. Des dels seus orígens en els anys 60, Ciutat Meridiana ha mantingut el caràcter de barri obrer. En l’actualitat, és considerat el barri amb la Renda Familiar Disponible per Càpita més baixa de tota la ciutat de Barcelona.

Malgrat algunes millores urbanístiques durant el període democràtic, es manté entre el veïnat una percepció generalitzada d’oblit per part de les institucions. El cert és que des del canvi de mil·lenni el barri va ser objecte d’un seguit d’intervencions públiques orientades a la seva millora, una part de les quals es van emmarcat dins del Projecte d’Intervenció Integral de Ciutat Meridiana i Torre Baró (2006). Però aquestes intervencions no van aconseguir aturar les transformacions residencials ocorregudes durant el període de la bombolla immobiliària. En un marc de fort creixement dels preus de l’habitatge, moltes famílies van decidir vendre les seves propietats per anar a viure a barris de l’entorn, com Can Cuyàs (Montcada i Reixac). Els buits van ser ocupats majoritàriament per persones immigrades de baixos recursos econòmics que van veure l’oportunitat de comprar pisos a preus més baixos que a la resta de la ciutat (desorbitants, però, si ens atenem a les característiques dels habitatges). En poc més de 5 anys, les persones d’origen estranger van passar del 4 al 40% del total de població. Avui, moltes de les famílies residents en el barri es veuen immerses en un cercle de gran precarietat laboral i residencial. Ciutat Meridiana, com és sabut, és un dels territoris amb més desnonaments de tot l’estat espanyol.

Ciutat Meridiana intenta resistir a aquesta situació a partir de la lluita i de la solidaritat veïnal. Les administracions són conscients de la gravetat del fenomen i emprenen mesures per pal·liar-la. Hi ha molta feina a fer. El repte principal: mobilitzar més recursos i reforçar les dinàmiques de col·laboració i de coordinació entre els diferents actors de l’administració i del teixit associatiu.

………………….

Descarregar Informe provisional Ciutat Meridiana [ pdf ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s