Bellvitge i la seva teranyina social que esmorteix els efectes de la crisi

Informe provisional Bellvitge [ pdf ]
per Charlotte Fernández

IMG_9337Bellvitge és un barri de l’Hospitalet nascut a mitjans dels anys 60 i caracteritzat per la seva edificació a partir de polígons horitzontals. Es tracta d’un barri amb un intens bagatge històric fruit de la lluita dels seus veïns i veïnes per millorar les condicions de vida del seu barri que s’havia construït de manera molt ràpida deixant de banda els principals serveis. D’aquest recorregut, se’n deriva un fort sentiment de pertinença i orgull però també una sòlida interlocució entre els agents socials i l’administració. Actualment, es tracta d’un barri amb un espai públic de qualitat i nombrosos equipaments fruit de la gradual intervenció de l’Ajuntament.

El context de la crisi a Bellvitge és particular i s’explica per la seva realitat social (persones jubilades amb l’habitatge comprat, poca immigració, atur menor respecte a altres barris del municipi). Per aquest motiu, la crisi es nota però amb una intensitat relativa en certs àmbits concrets relacionats amb l’alimentació i el pagament de deutes de la llar per exemple. En gran mesura, els efectes d’aquesta es veuen esmorteïts d’una banda pel coixí creat pel binomi entre administració i agents socials però també pels forts vincles de solidaritat veïnal i familiar d’altra. Les iniciatives que sorgeixen busquen una adaptació constant a aquest nou context tenint present que el principal repte per no enfonsar-se és mantenir la cohesió social de barri.

Per tant, tot i tractar-se d’un barri que, a priori, no sembla viure intensament els efectes de la crisi, sorgeixen noves formes d’entendre la realitat i noves formes d’actuació basades en reforçar la solidaritat entre actors.

………………….

Descarregar Informe provisional Bellvitge [ pdf ]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s