BlocSalt: reviscolant els buits urbans

Per Helena Cruz

El BlocSalt està al bell mig d’un dels escenaris que ens ha deixat l’explosió de la bombolla immobiliària. Es troba situat a la darrera zona de creixement urbà del municipi de Salt, un nou eixample residencial que ha vist aturat el seu desenvolupament urbanístic. El paisatge avui el formen alguns blocs residencials habitats que conviuen amb edificis acabats però buits, d’altres a mig construir, grues i esquelets de formigó, tots envoltats per solars plens de bardisses i grans avingudes despoblades. Una escola amb alguns barracons trenca la monotonia d’habitatges, en la major part de la zona no hi ha comerç i els baixos dels edificis són usats per bancs i caixes per publicitar ofertes de compra.

Salt (21)Salt (19)Salt (20)Salt (1)

Enmig d’aquest paisatge cada vegada més omnipresent al nostre país, el BlocSalt és un edifici amb vida, on hi conviuen persones de diverses edats i de moltes provinences. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona va ocupar-lo el 22 de març, quan l’edifici portava tres anys buit. Fou propietat del Banc Mare Nostrum, avui ho és del SAREB, el banc dolent.

El bloc està dividit en dues parts i se n’ocupà la meitat nord, de 15 pisos distribuïts en cinc plantes en les quals no hi ha aigua calenta ni calefacció. Hi viuen actualment 16 famílies, la majoria de les quals estan formades per mares soles amb fills. De fet, del total de 43 persones que hi viuen, 21 són nens.

No és una qüestió d’atzar que el primer bloc que ocupà la PAH de Girona fos a Salt. De tots els casos que tracta la PAH de Girona el 49,9% es localitzen a Salt i el 27% a Girona ciutat. Aquesta dada, a més, s’ha de posar en relació amb la composició de la població. El 2011, Salt tenia un 43% de població estrangera i, de fet, la major part dels desnonaments que s’hi produeixen afecten a població immigrada. Al BlocSalt, a banda de famílies espanyoles, n’hi ha d’Equador, Xile, Perú, Gàmbia i Marroc.

Salt (2)Salt (37)Salt (36) Salt (25)

La meitat sud de l’edifici està buida i fa quinze dies s’ocupà temporalment per poder allotjar les set-centes persones que arribaren -carregades amb motxilles i sacs de dormir- des de molts punts de Catalunya i de la resta de l’Estat. De forma constant i com gotes malaies, diferents grups de més de 25 PAH es desplaçaren a Salt el dimarts 15 a la tarda-vespre i el dilluns 16 a primera hora per donar suport a l’aturada del desallotjament ordenat per Jutjat d’Instrucció número 3 de Girona. Fins a quatre autocars van sortir de Sabadell en direcció Salt. A més, hi assistiren cent bombers i 40 organitzacions socials i 40 personalitats firmaren un manifest, així com 38 diputats sol·licitaren l’aturada del desallotjament.

Dues experiències de cuina col·lectiva de Girona, Escudella Solidària i Cuinem Juntes col·laboraren a recollir aliments i a cuinar pels activistes i pels cantants que al vespre van participar al concert.

A l’observar el desenvolupament de la tarda i vespre, sobtava l’ambient de l’acte. Les persones que omplien el BlocSalt, arremangades preparant les instal·lacions tècniques de llum i so, enllestint entrepans o omplint neveres, així com els assistents que ocupaven el solar del costat –obert per poder escoltar la música dels diferents grups i cantautors- desprenien aire de festivitat. La PAH ha aconseguit canalitzar la ràbia i desesperació que senten les persones que han patit un desnonament –i les que estaven a punt de patir un nou desallotjament- en energia per reclamar drets i denunciar injustícies de forma pacífica. Tot plegat, teixint complicitats i suport mutu.

Salt (33)Salt (35)Salt (22)Salt (34)  Salt (32)Salt (39)

El dia 16, la PAH va donar el bon dia explicant que el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg havia resolt que fer fora les persones del bloc implicava infringir un dret internacional, com és el de l’habitatge, i instava a aturar el desallotjament. El Tribunal establia un termini de vuit dies perquè l’Estat acredités que s’havien adoptat les accions pertinents per garantir aquest dret. El 24 d’octubre s’acabà el termini i el mateix dia el Secretari d’Habitatge de la Generalitat va oferir habitatges d’emergència a 7 famílies, la meitat de les que viuen al bloc. De les 43 persones que han ocupat l’edifici, només deu (de set famílies) hi estan empadronades i poden accedir a un lloguer social. La resta o bé no compleixen els requisits i no tenen dret a aquest lloguer de preus reduïts o bé estan tramitant el seu empadronament.

Salt (28)Salt (27) Salt (30)Salt (26)

Dels set pisos que la Generalitat de Catalunya té a punt per oferir a les famílies, tres són d’entitats bancàries que els han cedit per destinar-los a lloguer social. Alhora, la Generalitat té actualment fins a 1.250 habitatges buits a tot Catalunya, 92 dels quals a les comarques gironines i 12 concretament al Gironès. D’altra banda, el SAREB té uns actius (és a dir, habitatges) per valor de 50.499 milions d’euros i el 45% del seu capital és públic. Segons el director d’actius immobiliaris del SAREB, Juan Barba, el seu mandat és recuperar el valor dels actius immobiliaris transferits des de les entitats nacionalitzades.

Salt, i concretament el BlocSalt, evidencien un escenari de contradiccions: gent sense casa i cases sense gent; un parc d’habitatge públic de petites dimensions i un parc d’habitatges propietat d’entitats bancàries que no té sortida al mercat. Tot plegat confereix paisatges urbans absurds, barris mig construïts que no són viscuts, on es fa difícil creuar-se amb algun vianant pel carrer. El BlocSalt, situat al vell mig d’aquest paisatge de postbombolla immobiliària, intenta donar sentit a la ciutat buida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s