Bellvitge davant la crisi. No tot són males notícies.

per Charlotte Fernández

Bellvitge és un barri situat a l’extrem sud-est de la ciutat de l’Hospitalet fent frontera amb el barri del Centre i amb el barri de Gornal mitjançant les vies del tren. Bellvitge també es troba delimitat per la Gran Via per sota i per l’enllaç entre la Ronda Litoral i la Ronda de Dalt de la banda del riu Llobregat. Pertany al districte VI i actualment té 25.528 habitants (2012).

mapa

El barri és conegut pel seu esperit de lluita dels anys 60 i 70, moment en que Bellvitge es plantejava com un barri dormitori però on els seus veïns, vinguts de tots els racons d’Espanya, exigien alguna cosa més. De fet, el conjunt d’entrevistes realitzades a data d’avui ens mostren com es tracta d’un barri amb un fort sentiment de pertinença i on els seus veïns expressen una visió positiva de les condicions de vida. Fora de l’estigma que pot tenir o haver tingut Bellvitge, s’hi viu bé segons els seus habitants, sobretot perquè hi ha una àmplia oferta d’equipaments i serveis, parcs i espai públic.

Espaipublic2_Bellvitge

IMG_9337

Equipaments_biblioteca_Bellvitge

De la lluita veïnal històrica se’n deriva un teixit associatiu on l’Associació de Veïns de Bellvitge apareix com un dels elements articuladors de la vida del barri i també d’interlocució amb l’administració.

Però com es viu la crisi en aquest barri de l’Hospitalet? A primera vista, sembla que la crisi té un impacte suau (sobretot si el comparem amb altres barris estudiats en aquesta recerca, com Ciutat Meridiana i Palau-Rocafonda) i la principal explicació és a la forta presència de persones que varen arribar amb la construcció dels polígons i que eren treballadors majoritàriament qualificats d’empreses com Seat o Pegaso i que actualment compten amb una jubilació digna. Moltes d’aquestes persones, a més a més, tenen avui el seu habitatge en propietat, sense deutes amb els bancs, la qual cosa fa que els dos principals factors d’exclusió social durant la crisi (l’exclusió laboral i residencial) tinguin menor incidència en aquest barri.

No obstant això, si filem més prim, trobem indicis de que la crisi també està present a Bellvitge i que aquesta es viu portes endins, on ha augmentat la solidaritat familiar. Molts dels fills que varen marxar de Bellvitge durant la bombolla immobiliària busquen el recolzament dels seus pares o avis tan per ocupar-se del néts com per compartir habitatge i així minorar les despeses familiars. Bellvitge compta, per tant, amb un bon matalàs familiar que amortitza alguns dels efectes de la crisi per a les generacions més joves.

Pel que fa a les respostes a la crisi, tot i que aquestes són més subtils o discretes que en altres barris com Ciutat Meridiana, Bellvitge està canviant i cadascú començar a adoptar un nou rol, començant pels jubilats, però també algunes entitats o grups de veïns i veïnes que palpen la necessitat de crear espais solidaris per aquells que ho necessiten més. Ara més que mai cal recuperar el valor de la solidaritat per reforçar la cohesió social del barri. No tenim espai aquí per esmentar totes les iniciatives en marxa, però hi trobem des del banc d’aliments de La Fundació la Vinya, fins als projectes solidaris de l’Associació Educativa Nou Quitxalles (Club del Pirates Solidaris i el Despacho Social), passant per un grup de mares que han decidit organitzar-se per intercanviar roba, o el projecte Reciclart-e que fomenta la re-utilització d’aquells electrodomèstics o mobles que els veïns llencen.

Es tracten doncs de petites llavors que busquen recuperar l’esperit, de solidaritat i de lluita per allò comú, un esperit que segons alguns s’havia anat perdent en anys anteriors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s