Barris i Crisi continúa fent via

Després de més de 3 mesos de feina, el projecte Barris i Crisi obre una nova etapa. Fins el moment, hem avançat en les següents activitats:

a) La concreció del pla de treball dels dos subprojectes. El subprojecte de segregació urbana seguirà les següents etapes: 1) anàlisi dels impactes de la crisi en les dinàmiques de segregació urbana a Catalunya; 2) anàlisi de l’evolució específica dels barris amb Pla de Barris; 3) valoració del procés de implementació de la Llei de Barris; 4) anàlisi de l’evolució del comportament electoral dels barris i municipis desafavorits. El subprojecte d’innovació social, per la seva banda, s’estructurarà en les següents fases: 1) elaboració del marc teòric-conceptual de l’estudi; 2) elaboració d’un mapa d’experiències d’innovació social a Catalunya; 3) realització dels estudis de cas (a nivell de barri); 4) procés de Recerca-Acció en un barri (per determinar)

b) La construcció del marc teòric de la recerca, que gira al voltant dels conceptes de la segregació urbana, la rehabilitació de barris, la capacitat cívica i la innovació social. Properament, farem públic aquest marc teòric en un document que penjarem en aquest mateix blog. La hipòtesi principal a contrastar en aquest estudi és que els impactes de la crisi en els barris varien en funció de la seva “capacitat cívica” (és a dir, del grau d’articulació dels actors governamentals i no governamentals en el territori). Els barris on hi ha més tradició de treball col·laboratiu entre diferents tipus d’actors tenen més capacitat de resiliència enfront la crisi. Aquest tipus de barris són també més proclius a la innovació social. La presència de plans de barris, plans integrals, plans de desenvolupament comunitari… etc., pot ser un factor diferencial de gran importància a l’hora d’enfrontar els impactes de la crisi.

c) La selecció dels barris / àrees urbanes a estudiar en profunditat. Ja hem triat els que seran els nostres 5 estudis de cas: Bellvitge (L’Hospitalet), Palau-Rocafonda (Mataró), Ciutat Meridiana (Barcelona), Pardinyes (Lleida) i Salt i Santa Eugènia (Girona). Tots, excepte el municipi de Salt, són barris perifèrics, perquè és aquí on creiem que estan operant amb més força les dinàmiques de segregació i vulnerabilitat urbana derivades de la crisi, tot i que hem procurat tenir territoris prou diversos des del punt de vista de les seves dinàmiques associatives i del tipus de polítiques urbanes que s’hi han dut a terme fins ara (per exemple, alguns tenen Pla de Barris i altres no). Aquests estudis de cas ens permetran aprofundir en l’anàlisi dels impactes de la crisi, els efectes de barri, les dinàmiques d’innovació social i la importància de la “capacitat cívica” com a factor diferencial.

d) L’estudi de les dinàmiques de segregació urbana a Catalunya, a partir de l’anàlisi de l’evolució d’indicadors a nivell de secció censal com el valor cadastral dels habitatges o el percentatge de població immigrada resident. Properament, estarem en condicions d’avançar alguns resultats d’aquesta primera aproximació i oferirem més detalls sobre la metodologia emprada en aquest mateix blog.

Obrim ara una nova etapa que ens permetrà realitzar els estudis de cas, elaborar el mapa d’experiències d’innovació social a Catalunya, i aprofundir en l’estudi de les dinàmiques de segregació urbana en el context de la crisi.

Fins aviat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s